fbpx

פורטוגל – מהזדמנות להשקעה

NEWS

15 ליולי, 2019

בשנת 2010 קרסה הכלכלה הפורטוגלית יחד עם הכלכלות של מספר מדינות באירופה, כדי להימנע מפירעון חוב לאומי, ממשלת פורטוגל נאלצה כמו יוון להפעיל  את "תכנית החילוץ" של האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינלאומית. במסגרת אותה התכנית, לוותה ממשלת פורטוגל 78 מיליארד אירו מהאיחוד האירופאי, ובתמורה להם התחייבה לבצע קיצוצים קשים בתקציב המדינה שכללו קיצוץ בקצבאות, בפנסיות, בשכר עובדי המדינה וביטול נרחב של חוקי עבודה שהגנו על זכויות העובדים.

האיחוד האירופאי טען שמדינות שירצו לזכות בחבילת הסיוע, ידרשו "להדק את החגורות", לצמצם את התקציב ולבצע התאמות פיסיקאליות כדי להבריא את הכלכלה.

כפי שצפו מספר כלכלנים עולמיים, אותה מדיניות רק העמיקה את המיתון, בין השנים 2008 ו-2015 ביצעה ממשלת פורטוגל קיצוצים רחבים לתקציב, לפי דרישותיו של האיחוד, אבל המשבר רק הלך והעמיק. בשנים אלו הצטמצם התוצר הפורטוגלי ב-24%, ושיעור האבטלה זינק לקרוב ל- 18%!

בשנת 2015 זכתה מפלגת השמאל בראשות אנטוניו קושטה במרבית הקולות וביצעה מהלך חריג ובניגוד לקונצנזוס, לתפיסתו של קושטה דווקא הגדלה צנועה של ההוצאה הציבורית הנה הדרך הנכונה להעלות את המשק הפורטוגלי למסלול הבראה

אנשי מדיניות הקיצוצים טענו כי קושטה מוביל את פורטוגל לאסון, ופדרו קוהלו, שהיה ראש ממשלת פורטוגל בזמן המשבר והפסיד לקושטה, אף אמר שהוא "מקווה שעוד כמה שנים, כשיזמינו אותי חזרה, המדינה לא תהיה בלהבות".

אך מסתבר שאפשר גם אחרת, חברת  דירוג האשראי העולמית "סטנדרד אנד פורס“  הייתה הראשונה לדרג את האג"ח של פורטוגל ראוי להשקעה, אחרי שנים בהן הייתה מוגדרת כאג"ח זבל.

בשנת 2017 כלכלת פורטוגל צמחה ב-3%, קצב צמיחה גבוה מהממוצע האירופאי, שיעור האבטלה הוא הנמוך ביותר מאז תחילת המשבר ואפילו הגירעון, הנתון הקריטי לניצים הפיסקליים, מעולם לא היה נמוך יותר.

ממשלתו של קושטה הפכה את הכיוון של המדיניות הכלכלית בפורטוגל מאז תחילת המשבר, למעשה, ביטל קושטה חלקים גדולים מהגזרות שהוטלו על העם הפורטוגלי בתמורה להלוואה העצומה מהאיחוד האירופאי וקרן המטבע.

מאז 2015 הוחזרו הפנסיות הציבוריות לרמה שבה היו לפני הקיצוצים, שכר עובדי המדינה הועלה ב-30% ולמעשה בוטל הקיצוץ אותו ביצעו הממשלות הקודמות בעקבות המשבר.

קושטה גם העלה את שכר המינימום במדינה וביטל את השינוי בחוקי התעסוקה שהקלו על פיטורי עובדים והחלישו את העבודה המאורגנת. בנוסף, ממשלת פורטוגל העניקה הקלות מס לחברות קטנות, והציעה מימון ממשלתי לעסקים קטנים.

התוצרים של המדיניות שהתווה קוסטה באים לידי ביטוי במספרים המצוינים של הכלכלה הפורטוגלית החל משנת 2015 ועד היום.

קרוב ל 20 מיליון תיירים ביקרו בה בשנת 2018 והיא מציגה נתוני עלייה של כ 10% בממוצע בשלוש השנים האחרונות בכמות התיירים הנכנסים.

פורטוגל  המשיכה בפיתוח וביסוס מעמדה כמע

צמת תיירות  ולאור הקלות ותקנות המעודדות כניסת הון זר היא הפכה ליעד השקעות נדל"ן מאד נחשק בקרב משקיעים מכל העולם לרבות קרנות וגופים מוסדיים.

החיבור בין נדלן ותיירות מוכיח את עצמו כשילוב מנצח בקרב משקיעים קטנים ,יזמים וגופים גדולים כאחד.  מחירי הנדל"ן עדיין נמוכים משמעותית בהשוואה למדינות מערביות בגוש היורו, והעובדה שאין כמעט עתודות קרקע בערים הדומיננטיות –ליסבון ופורטו – מנוצלת על ידי יזמים ומשקיעי נדל"ן הנהנים מפירות השקעתם בעיקר בסגמנט ההשכרות לטווח קצר, הזוכה לביקושים מרשימים בקרב המוני התיירים המציפים את המדינה מדי שנה.

התמ"ג  המשיך להציג עלייה של %2.2 בשנת 2018 וממשיך בעקומה החיובית החל מתחילת 2015 שנת היציאה מן המשבר של הכלכלה הפורטוגלי .

בשנת  2017  התמ"ג עלה בשיעור של  2.8%

בשנת 2016   התמ"ג עלה  בשיעור של 1.9%

נכון לסוף 2018  האבטלה עומדת על 6.7%! וממשיכה במגמת הירידה  בהשוואה  לשנת  2017  בה שיעור האבטלה עמד על  8.2 %

בין השנים 2011-2017   חוותה פורטוגל נתוני אבטלה ממוצעים  של כ 13.2%

שוק הנדל"ן בפורטוגל

בשנת 2018 מחירי הנכסים בכל פורטוגל עלו ב 6.34 % בהשוואה לשנה הקודמת-2017.

הרבעון השלישי  כמות  עסקאות מכר עלתה בשיעור של  יותר מ 18% בהשוואה לרבעון של 2017 . סה"כ נעשו 45,935 עסקאות נדל"ן.

גם שוק המשכנתאות נמצאה בעלייה ובמיוחד אמורים הדברים למשקיעי חוץ שנהנים מתנאים נהדרים של ריביות-2 אחוז ריבית משתנה  ויכולים ליהנות ממשכנתא באורך של עד 30 שנה עד גיל 75 .

ויזת זהב

כל משקיע יכול וזכאי לקבל ”ויזת זהב“ תמורת השקעה של 500 אלף יורו אשר מאפשרת לו לשהות, לעבוד ללמוד ולטייל ללא הגבלה במדינות היורו במשך 5 שנים. בתום התקופה המשקיע יכול להגיש בקשה לאזרחות קבועה.